Novinky

Bakteriologická a mykologická vyšetření pro veterinární účely

27.2.2024

V Laboratoři lékařské mikrobiologie nabízíme bakteriologická a mykologická vyšetření pro veterinární účely. Provádíme komplexní bakteriologickou diagnostiku biologických materiálů, včetně některých mykologických kultivací (diagnostiku mikromycet – kvasinek).

Výsledky kultivací lze očekávat nejdříve za 48 hod – záleží na charakteru vzorku a růstu jednotlivých mikroorganismů. V případě potřeby je možné si o předběžný kultivační nález zavolat do laboratoře na tel. číslo 582 315 586. Pro nastavení elektronického přenosu výsledků kontaktujte našeho IT pracovníka (vilem.raska@npr.agel.cz), jinak obdržíte výsledky poštou s určitou časovou prodlevou, což v případě bakteriální kultivace už nemusí být aktuální.

Ke každému vzorku očekáváme od Vás vyplněný průvodní list – žádanku, na němž je potřebné uvést kromě identifikace pacienta (resp. jeho majitele), lékaře a diagnózy i typ biologického vzorku – např. moč, sputum, punktát, aspirát apod., dále lokalitu odběru a charakter vzorku, pokud se jedná o stěry či výtěry nebo různé kanyly, katétry, implantáty apod.

Pro získání validního výsledku je velmi důležité správné provedení odběru a rychlé doručení vzorku do laboratoře (v případě potřeby lze informace o odběrech čerpat z našich webových stránek Laboratoř lékařské mikrobiologie nebo Přehled mikrobiologických vyšetření). Pro všechna požadovaná vyšetření Vám na vyžádání poskytneme kvalitní sterilní odběrové soupravy. Příjem vzorků do laboratoře ve všední dny 7:00 - 16:00, v sobotu 6:00 - 14:00, v neděli a svátky 8:00 - 11:30 hod.

Jelikož je každý mikrobiologický vzorek zpracováván a odečítán individuálně a každý biologický materiál i mikroorganismy mají svá specifika, nelze zcela adekvátně práci účtovat dle humánního Seznamu zdravotních výkonů, navíc nelze účtovat předem, jelikož nevíme, co a jak z kterého materiálu naroste (počet izolací, počet vykultivovaných mikroorganismů, nutné postupy, citlivosti apod.) Proto jsme společně s ekonomy vytvořili ceník, který dokáže hodnotu laboratorní práce, spotřebního zboží i použitých diagnostik určitým způsobem zohlednit a Vy i Vaši klienti si až dle výsledku budete moci celkovou částku ověřit.

Ceník bakteriologického a mykologického vyšetření pro veterinární účely